Sosyal Medya

Makale

İran’da, yeni sosyal çalkantıların ayak sesleri

Ä°ran’da önceki cumhurbaÅŸkanı Mahmûd Ahmedînejad’ın döneminde ‘CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı’ olan Hâmid Beqaî’ye, Afrika ülkelerindeki tarafdarlarına ulaÅŸtırılmak üzere Ä°nkılab Muhafızları Ordusu tarafından verildiÄŸi bildirilen 4 milyon kadar Euro ve 600 bin kadar Dolar’ı ihtilâs ettiÄŸi ve kendi zimmetine geçirdiÄŸi iddiasıyla açılan dâvada mahkûm edilip geçen hafta tutuklanmasından sonra... Beqaî hakkındaki kararı geçersiz sayıp bunu bir gösteriyle ateÅŸe veren Ä°skender Rahîm MeÅŸaî de 17 Mart günü de güvenlik güçlerince tutuklanmış bulunuyor.

MeÅŸaî, Ahmedînejad’ın hem dünürü ve hem de 30 yıldır en yakın çalışma arkadaşı olarak bilinen ve çalışma tarzı bir bakıma bizdeki F. G. ve Cemaat’ini hatırlatan sâde görünümlü ve gizli çalışma tarzını Ä°ran içinde örümcek ağı gibi her tarafa yaydığı iddiaları olan esrarengiz bir isim...

Üç ay kadar önce bir anda patlak veren ve ancak, Amerikan BaÅŸkanı Trump ve sionist Ä°srail rejimi baÅŸbakanı Binyamin Netenyahu’nun ve Suûdi rejiminin sevinçle karşılaması üzerine halkın, ‘Bize bunlar mı öncülük ediyor?’ endiÅŸesine kapılıp, geri çekilmesiyle yatıştırılabilen büyük karışıklar sırasında, bu iÅŸin arkasında Mahmûd Ahmedînejad’ın olduÄŸu ya da olabileceÄŸi gibi rivayet ve ihtimaller dile getirilmiÅŸti.

Çünkü, Ahmedînejad, sıradan halk kitlelerinin duygularını dile getiren sâde bir Ä°ranlı görünümünde ve hele de son aylarda Meclis BaÅŸkanı Ali Laricanî ile Yargı gücünün başında bulunan kardeÅŸi Sâdık Laricanî’nin, yani bu iki temel kurumun başında da iki kardeÅŸin bulunmasına ÅŸiddetle itirazlar ediyor, Yargı’nın rayından çıktığına dair tahrik edici konuÅŸmalar yapıyor ve ‘Rehber de ben yargının iÅŸlerinden sorumlu deÄŸilim diyorsa, halk, hakkını kimden isteyecek?’ diye, eleÅŸtiri oklarını dolaylı olarak Ä°nkılab Rehberi Ali Khameneî’ye de yöneltiyordu.

***

Aynı ÅŸekilde MeÅŸaî de çok ağır suçlamalar yöneltiyordu Yargı’ya ve ‘kendisinin de tutuklanması halinde, zindandan kendisine aid diye gösterilecek hiçbir yazı, görüntü veya söze itibar edilmemesini, öyle bir durumda, gerçekleri daha önceden hazırladığı bir video filminde halka anlattığına ve öyle bir durum olursa, o video görüntüsünün yayınlanacağını’ söylüyor, yani dolaylı tehditlerde bulunuyordu.

MeÅŸaî ve Ahmedînejad, ÅŸiada daha bir güçlü olan Mehdî inancına, resmî makamlardakiler arasında çok daha sıkı baÄŸlı olan iki isim olup, Ahmedînejad’ın CumhurbaÅŸkanlağı zamanında hazırlanıp bütün Ä°ran sathında gizlice ve milyonlarca dağıtıldığı anlaşılan ve, ‘Mehdî’nin zuhûrunun yaklaÅŸtığı ve o zuhûr ettiÄŸinde Ahmedînejand’ın da Mehdi’nin BaÅŸyardımcısı olacağı’ gibi iddiaların bulunduÄŸu bir video filminin ardında da MeÅŸaî’nin bulunduÄŸu iddiaları vardı.

O zamana kadar, Refsencânî ile Ahmedînejad arasındaki siyasî mücadelede, kendisinin Ahmedînejad’a yakın olduÄŸunu açıkça beyan eden Rehber Ali Khameneî ile Ahmedînejad’ın arasına karakedilerin, özellikle bu videodan sonra girdiÄŸi söyleniyor.

***

Ahmedînejad, iki hafta kadar önce yaptığı ve halkı tahrik edebilecek çok ağır ithamlarla, aslî temellerinden uzaklaÅŸtırıldığını söylediÄŸi inkılab’ın kurtarılması yolunda kararlı bir mücadeleye atılmakta olduÄŸunun mesajını veriyordu.

MeÅŸaî de, son konuÅŸmalarında ünlü General Qaasem Süleymanî’ye de çaÄŸrıda bulunuyor ve Beqaî’ye isnad edilen o zimmet suçlamasının ardındaki gerçeÄŸi bildiÄŸini ve hakikati açıklamasını istiyordu. Daha da ilginç olanı, geçmiÅŸ yıllarda Ahmedînejad’ı kayıtsız-ÅŸartsız desteklemiÅŸ olan Keyhan gazetesinin, bu son tutuklamalar üzerine,; ‘Meczûbân-ı Nûr / Nûr Meczubları’ dediÄŸi taifenin iÅŸinin bittiÄŸi ÅŸeklinde baÅŸlık atması idi.

***

NOT:

1-Afrin Harekâtı’nın, sivil halkın canına, malına küllî bir zarar vermeksizin baÅŸarılı bir merhaleye gelmiÅŸ olması şükürle karşılanacak bir durum.. Umulur ki, Amerika, Rusya ve Beşşâr Esed ordularının operasyonlarıyla mukayese edilir.

2-Dün Çanakkale Zaferi’nin 103. Yıldönümü dolayısiyle yapılan törende, en üst yetkilinin kliÅŸe lafları tekrarla, o zaferin ‘Gazi M. K.’in önderliÄŸinde gerçekleÅŸtirildiÄŸi’ ÅŸeklindeki sözünü, bir sürç-ü lisan olarak kabul etmek gerekiyor. Çünkü, Çanakkale SavaÅŸları’nda Osmanlı Orduları’nın BaÅŸkomutanı, PadiÅŸah’a vekaleten Enver PaÅŸa idi ve M. Kemal ise o savaÅŸta yarbay rütbesindeki yüzlerce subaydan birisiydi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.